Kilo vermek isteyenlerin en büyük zorluklarından biri, açlık hissinin daima olarak ortaya çıkmasıdır. NHS cerrahı Dr. Karan Rangarajan, bazı besinlerin GLP-1 hormonu üzerinde nasıl tesirli olduğunu açıklıyor. Bu hormon, doygunluk hissiyle temaslı olup, birtakım besinlerin bu hormona nasıl tesir ettiğine dair bilimsel bir bakış sunuluyor.
GLP-1 HORMONU NEDİR?
GLP-1 hormonu, bağırsaklarda üretilen ve kan şekeri istikrarının yanı sıra iştah denetimine de katkı sağlayan bir bileşiktir. Dr. Rangarajan, bazı gıdaların GLP-1 üretimini artırabileceğini fakat bu tesirin sırf kısa müddetli olduğunu vurguladı. Pekala, hangi besinler bu hormon üzerinde tesirlidir?
ÇÖZÜNEBİLİR LİFLER: TOKLUK HİSSİNİ SÜREKSİZ OLARAK ARTIRIYOR
Çözünebilir lifler, bağırsaklarda bakteriler tarafından fermente edilerek kısa zincirli yağ asitleri üretir. Bu süreç, bağırsaklardaki L-hücrelerini uyararak doygunluk hissini artıran üç farklı hormonun salgılanmasını tetikler. Fakat Dr. Rangarajan, bu etkinin süreksiz olduğunu ve uzun vadede beklenen bir tesiri olmadığını belirtiyor.
Çözünebilir lif açısından güçlü besinler ortasında yulaf, mercimek, chia tohumu, keten tohumu ve elma öne çıkıyor.
PROTEİN ZENGİNİ BESİNLER: DOYGUNLUK HİSSİ SAĞLIYOR
Protein tüketimi de tokluk hissini artırır. Zira proteinli besinler, PYY ve GLP-1 hormonlarının salgılanmasını tetiklerken birebir vakitte açlık hormonu ghrelinin düzeylerini düşürür.
Protein kaynakları ortasında yağsız et, yumurta, tofu, yoğurt ve baklagiller yer alır. Lakin bu tesirin yalnızca bir öğünle hudutlu olduğunu ve uzun vadeli bir doygunluk sağlamadığını unutmamak gerekir.
SAĞLIKLI YAĞLAR: İŞTAH DENETİMİNE YARDIMCI OLABİLİR
Doymamış yağlar, kolekistokinin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur ve bu hormon doygunluk hissi sağlar.
Somon, ceviz, avokado ve zeytinyağı, sağlıklı yağ açısından güçlü besinlerdir ve bu yağlar iştah denetiminde tesirli olabilir.
BAĞIRSAK SIHHATİ: İŞTAH ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Bağırsak mikrobiyotası, iştah denetimi üzerinde değerli bir rol oynar. Bağırsaklar, beynimizle direkt irtibat kurarak iştah üzerinde tesirli olabilirler. Fermente besinler, sindirim sistemini sağlıklı tutarak iştah denetimini artırabilir.
Yoğurt, kefir, turşu ve kimchi üzere fermente besinler bu kapsama girer, lakin bu tesirin daha fazla araştırma gerektirdiği belirtilmektedir.
MUCİZE BESİN YOKTUR
Dr. Rangarajan, hiçbir besinin tek başına mucizevi bir biçimde iştah denetimini yahut kilo kaybını sağlamak için kâfi olmayacağını vurguluyor. Bedenimiz karmaşık biyolojik sistemlere sahip olup, “doğru smoothie” ya da “doğru gıda” ile metabolizmayı mükemmelleştiremeyiz.
Kısa vadede tokluk hissini artıran birtakım besinler bulunsa da uzun vadeli kilo idaresi için istikrarlı bir beslenme ve nizamlı antrenman yapmak gereklidir.
UZUN MÜDDET TOK TUTUP METABOLİZMA HIZLANDIRAN BESİNLER NELERDİR?
- Yulaf
- Mercimek
- Chia tohumu
- Keten tohumu
- Yoğurt
- Yağsız et
- Tofu
- Somon
- Avokado
- Zeytinyağı
- Kefir
- Kimchi
- Turşu
Kaynak: Posta
Kaynak: Timetürk